Alpaca verzorging

Alpaca’s worden niet alleen voor de fokkerij gebruikt ook de wolproductie neemt in landen als Australië, New Zeeland en Engeland grote vormen aan. Deze alpaca wol is wereldwijd in de modewereld door zijn zachtheid, soepelheid en fijnheid bekend. De wol is door de gedeeltelijk holle vezels erg licht en isoleert extreem goed. De wol ruikt niet, pluist niet en is niet vet . Kleding gemaakt van alpacawol is vele malen duurzamer dan schaapswol.
Dit product heeft nog een voordeel. Het is een goed alternatief voor wol van het schaap als je allergisch bent voor schapenwol. Met alpacawol heb je daar geen last van.

Het scheren
Bij Alpaca de Parel worden de alpaca's jaarlijks geschoren. Dit is beter voor de dieren en de wol blijft mooier schoon. Het scheren gebeurt met een normaal scheerapparaat, waar ook schapen mee worden geschoren. Omdat de alpacawol geen vet bevat, moeten de apparaten wel goed gesmeerd worden.

De jaarlijkse opbrengst varieert tussen de 3 en 5 kg per dier. De eerste opbrengst van een dier (baby alpaca) is zeer zacht en fijn, waardoor het extra geld oplevert. De beste wol komt van het zadel van het dier (rug, zij en schouders). De wol van de nek is tweede kwaliteit en de wol van de benen en de buik is grover, en wordt weggegooid.

 Indeling wol naar kwaliteit.

 

 Alpaca's scheren is niet zo moeilijk en kun je na een aantal keren meehelpen van een ervaren scheerder best zelf. Wil je de wol echter gebruiken voor de verkoop, dan komt er iets meer bij kijken. Maar ook hier geldt het juiste gereedschap, goede voorbereiding en geduld is het halve werk.

Nagels knippen

In de weide slijten de nagels bijna niet af. Daarom adviseren wij b.v. bij de hooi ruif verharding aan te brengen, zodat natuurlijke slijtage van de nagels optreed. Daarnaast is het zeer zeer belangrijk om de nagels regelmatig te controleren en indien nodig bij te knippen. Tijdens het scheren knippen we de nagels van de alpaca's. Te lange nagels gaan scheefgroeien en zorgen ervoor dat ook de teen scheef gaat staan. Uiteindelijk zal de nagel breken wat zeer pijnlijk is. Licht gekleurde nagels (licht gekleurde alpaca's)  groeien sneller en gaat men dus meer moeten knippen, donkere nagels  zijn harder en groeien trager.
Voor het knippen gebruiken wij een klein type snoeischaar.

nagel knipschaar