De Alpaca

Herkomst
Alpaca's zijn waardevolle dieren met een extreem fijne wol welke wel eens wordt vergeleken met zijde. De alpaca is verwant aan de lama en wordt vooral in Zuid-Amerika, New Zeeland en Australie gefokt voor de wol. Deze bijzondere dieren behoren net als de lama, dromedaris, vincugna en guanaco tot de kameelachtigen en werden al zo'n 6000 jaar geleden gehouden door de Inca's in het Andesgebergte en in de bergen van Zuid-Amerika o.a. Peru, Chili

Alpaca's worden in Europa vooral gebruikt voor de fokkerij. Als boerderijdieren zijn de alpaca's gemakkelijk te houden en je treft ze dan ook steeds vaker aan. Steeds meer mensen ook in de rest van Europa zijn er van overtuigd, dat de alpacamarkt een goede investering is. Vanwege de lange draagtijd (11-11,5 maand) alswel de relatieve dure importen kan de alpacapopulatie in Europa relatief langzaam groeien. Dat heeft tot gevolg, dat de marktwaarde voor goede dieren (zowel hengsten als merries) voor vele jaren gegarandeerd is.

Het aantal alpaca fokkers groeit gestaag en ook in Nederland zien we steeds meer mensen die in de alpaca investeren. Er is nog geen verplichte registratie en wetgeving, wat het hobbymatige houden van deze gezelschapsdieren ook leuker maakt. Je treft deze bijzondere dieren dan ook steeds vaker aan op kinderenboerderijen en als parkdier. Met name ruintjes zijn heel goed tam te maken.

Ziektes
Onze ervaring is dat wij in alle jaren dat wij alpaca’s houden nauwelijks ziekte hebben gehad. Maar dat de conditie waarin een alpaca verkeerd wel wisselend kan zijn. Met name in de periode dat de alpaca drachtig is en nog een veulen aan de voet heeft lopen. Dat vergt veel energie en kan de weerstand van zowel het veulen als de moeder beinvloeden

Voedsel
Alpaca’s eten voornamelijk gras en fijn hooi. Daarnaast voeren wijzelf alpacabrok van het merk Alpamin, een speciaal voor alpaca’s uitgebalanceerde mineralenbrok. Deze combineren wij met Luzerne van Hartog en in de winter met Alprophos, een eiwitkorrel, die wat extra energie geeft. Het geheel mengen we in gewelde bietenpulp. 

Neem contact met ons op als u meer Informatie waar de speciale alpacabrok, Alpamin en Alprophos wilt verkrijgen.